Obama u bën thirrje amerikanëve të refuzojnë udhëheqësit që nxisin urrejtjen

Ish-presidenti amerikan Barack Obama u ka bërë thirrje amerikanëve të refuzojnë gjuhën nga cilido prej drejtuesve të tyre që ushqen urrejtje ose e quan normale racizmin.

Obama nuk  emëroi askënd, por komentet e tij të rralla erdhën pasi Presidenti Donald Trump kërkoi të devijojë kritikat se retorika e tij anti-emigrantë kishte nxitur dhunën.

Në një fjalim të hënën, Trump dënoi urrejtjen dhe epërsinë e bardhë.

Ai po fliste pasi 31 njerëz vdiqën në të shtëna masive në Teksas dhe Ohio.

Ndërsa ishte në detyrë,  Obama luftoi pa sukses për të kufizuar pronësinë e armëve. Ai i tha BBC-së në vitin 2015 se dështimi i tij për të miratuar “ligje të rënda për sigurinë e armëve” kishte qenë zhgënjimi më i madh i presidencës së tij.

Ai nuk ka pranuar të komentojë retorikën e diskutueshme të  Trump në lidhje me migrantët, por të hënën lëshoi një deklaratë.

“Ne duhet të refuzojmë me zë të lartë gjuhën që del nga goja e secilit prej udhëheqësve tanë që ushqen një klimë frike dhe urrejtjeje ose normalizon ndjenjat raciste. Udhëheqës që demonizojnë ata që nuk duken si ne, ose sugjerojnë që njerëzit e tjerë, përfshirë emigrantët, kërcënoni mënyrën tonë të të jetuarit, ose referojuni njerëzve të tjerë si nën-njerëzorë, ose nënkuptoni se Amerika i përket vetëm një lloji të caktuar njerëzish, “tha ai.

“Nuk ka vend në politikën tonë dhe jetën tonë publike. Dhe është koha që shumica dërrmuese e amerikanëve të vullnetit të mirë, të çdo race dhe besimi dhe partie politike, të thonë sa më shumë – qartë dhe pa ekuivoke.”

Gjatë fushatës së tij presidenciale  Trump tha se emigrantët meksikanë përfshinin tregtarët e drogës, kriminelët dhe përdhunuesit.

Kohët e fundit, ai shkaktoi zemërim të gjerë duke sugjeruar që katër kongresmene me ngjyra të SHBA “kthehen prapa dhe të ndihmojnë në rregullimin e vendeve plotësisht të prishura dhe të infektuara nga krimi nga të cilat ata erdhën”.

Ai mohoi që komentet e tij ishin raciste.

*

*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com